21 Mayıs 2010 Cuma

ALLAH'IN YÜRÜ YA KULUM DEDİĞİ İŞTE O BAŞBAKAN



ALLAH'IN YÜRÜ YA KULUM DEDİĞİ İŞTE O BAŞBAKAN


Yazarı: Yüksel Mert, Hüseyin Bayrak


Yayınevi: Akis Kitap


Basım Yılı: Şubat 2008


Sayfa Sayısı: 271



Kitabın içeriğinden önce muazzam imla ve noktalama hatalarına değinmek istiyorum. aslında tabi mühim olan içeriği, ne anlattığı. Öyle fellik fellik imla hatası arayan, bulunca fıttıran biri değilim ama bu kitaptaki kadar da olmaz. İnanılmaz çok yazım hatası var. Muhtemelen baskı esnasında olmuştur ,harf noksanlıkları falan, ama bir olur, iki olur, kitapta nerdeyse doğru yazılmış kelime sayısı bir elin parmağını geçmiyor.

Ayrı yazılması gereken -de'ler mesela.Bu konuda çok hassas olanlar var ama bu kitap hassas olmayanı bile çileden çıkartır. Bu kadar çok olabilemez çünkü. Bu arada bitişik yazılması gereken ki'lerin de sık sık ayrı yazılması da bir başka tuhaf hata.

Yazarların stoğunda tırnak işareti birikmiş herhalde.Ben bu kadar çok tırnak işareti kullanılan başka bir kitap okumadım.

Virgül'ü nerdeyse hiç göremediğimi de belirteyim.Arada rastlanan virgüller de iki cümleyi birbirinden ayırmaktan ziyade ikilemeler arasına koyulmuş. Halbuki ikilemeler arasına virgül koyulmaz. ''Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden'' derken mesela, ağır ağır'ın arasına virgül koyulmaz. Koy bak, nasıl okursun sonra onu?

Bu anlamda kitap, tam bir ders kitabı niteliğinde.Buradan türkçe / edebiyat / dil bilgisi hocalarına sesleniyorum. Alın bu kitabı, verin öğrencilerinize,ayrı yazılması gereken -de'lerin doğru kullanılıp kullanılmadığı, ki'nin kullanımı, virgülün yeri, kelimelerin doğru yazılışı gibi konularda test edin öğrencilerinizi. valla çok faydalı olur.

Kitabın içeriğine gelirsek;

''Bu Kitap Neden Yazıldı?'' kısmında iki yazar, aslında zıt düşüncelere sahip olmakla birlikte başbakan hakkında bir kitapta bu düşüncelerini, yorumlarını yazmaya karar vermişler. İyi hoş, ama keşke kitaptaki pasajlardan hangisinin hangi yazara ait olduğunu da belirtselermiş.

Recep Tayyip Erdoğan hakkında aşırı derecede övgü dolu ifadelerin ağırlıklı olduğu kitapta yer yer ilaç niyetine birkaç eleştiri de bulunuyor. Yalnız kitabın geneline hakim övgülerin boyutu mide bulandıracak kadar yalakaca. ''Sayın Erdoğan Cenabı Hakk'ın seçkin kullarından,Atatürk'ün bir izdüşümü,büyük bir lider...''(sf 58)

son sayfaları R.Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarıyla doldurulmuş olan kitaptan öğrendiğim ilginç bir bilgi var. Tayyip Erdoğan günlük tutuyormuş. Ama daha çok ajanda düzenindeymiş. Detaylı günlüğünü siyasi danışmanı tutuyormuş. İerde bunlar kitap olur diye umut ediyorum.

Erdoğan'ın sigaraya olan düşmanlığı malum ki bu konuda ben de onunla aynı fikirdeyim. Kahrol sigara, al sana yasak. Neyse efendim, başbakan, sigara içen arkadaşlarından sigara paketlerini alıp üzerine ''bıraktım''yazmalarını istiyormuş. Sonra o sigara paketlerini alıyormuş. Bundan sonrasında ne yapıyor bilmiyorum. Saklayıp biriktiriyor herhalde. Eğer öyleyse bunlardan bir müze oluşturulmasını çok isterim. Çok ilginç olur.

Bu arada kitabın yazarlarından Yüksel Mert'in soyadından emin değilim. Kendisi de emin değil herhalde ki kitabın kapağında soyadı ''Mert'' olarak yazılmışsa da kitaptaki sayfalarda soyadı ''Mertoğlu''diye geçiyor. E bu da baskı hatasıya yuh artık diyeceğim, bu kitabı hiç kimse kontrol etmeden basmış olmalılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder