3 Mayıs 2010 Pazartesi

ÖFKELİ YILLAR


ÖFKELİ YILLAR


Yazarı: Altan Öymen


Yayınevi: Doğan Kitap




Ne güzel şey gazeteci olmak. Yaşadığın dönemde daha hayatta olmayan insanlara ya da hayatta olup da yakından bilmeyen insanlara anlatacak bir sürü şeyin oluyor. Altan öymen'in de var tabi haliyle.


1950'li yılların Türkiye'sini, siyasi hayatını yazmış. çok taraflı da davranmamış. Kimseyi ne suçlamış, ne göklere çıkarmış. ''Yaşandı bitti'' havasında, 'Biliyorsunuzdur ama bir de benden dinleyin isterseniz'' mütevazılığında.


Gerçi 1950'li yıllar diye sanki çok uzak bir geçmişten bahsediyormuşuz gibi geliyor ama konular hep aynı. İrtica tehlikesi, din / laiklik elden gidiyor endişesi, parti liderlerinin birbirlerine olan tahammülsüzlüğü...


Bugünün gazetecileri de ileride ''2000'li yıllar'' diye bir kitap yazsa (ya da daha doğrusu 2000'li yılların başı gibi) aynı şeyleri yine yazabilir. Hatta Altan Öymen'in bu kitabından kopyala-yapıştır yapsın, isimleri değiştirsin.


Bu noktada Mehmet Akif'in şu sözü cuk oturur: ''Tarih tekerrürden ibarettir diyorlar,hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi''


Bir de Altan Öymen'in komşuları çok acayipmiş. Daha sadece bir mühendisken Süleyman Demirel ile komşu oluyorlar. Kimse o zaman düşünmüyor tabi Süleyman Demirel'in başbakan olacağını. Daha öyle bir emare bile yok ortada. Ne kadar acayip halbuki, sıradan bir adam dediğin, terlikle bakkala giderken gördüğün komşun birgün başbakan oluyor. Çok acayip yaa.


Bülent Ecevit'le de arkadaş mesela. Ki o zaman daha Bülent Ecevit'in bir siyasi partinin gençlik koluna bile giresi yok. Şiirle edebiyatla uğraşıyor. Sonra bir bakıyorsun böyle bir arkadaşın başbakan olmuş. Valla çok acayip.İnsan bir tuhaf olur. Şimdiki arkadaşlarımı düşünüyorum da. İleride onlardan biri de başbakan olur mu ki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder