7 Kasım 2010 Pazar

EVLERDEN BİRİ


EVLERDEN BİRİ


Yazarı: Orhan Kemal


Yayınevi:Epsilon Yayıncılık


Basım Yılı: 1956, 8.Baskı 2007


Sayfa Sayısı: 261



Yaprak Dökümü'nün finale yaklaşmasmasıyla Türk televizyonlarında ciddi bir dram ağırlıklı, kara bulutların eksik olmadığı, ağlak dizi eksikliği yaşanacaktır. İşte bu eksikliği gidermek için yapımcılara önerimdir. Buyurun Evlerden Biri.


Karakter çeşitliliği mi istersin, hepsi ayrı telden çalan bir sürü hikaye mi istersin.


Kitabın konusu evlerden birinde baba, yaşını başını almış bir memur emeklisidir. Tek yaptığı kendisi gibi olan arkadaşıyla kahvede torunları yaşındaki kızlara bakıp bakıp iç geçirmektir. Ki bu ahlaksızlığı okumak bile tahammül sınırlarımı zorluyor. Kart horoz, pis yaşlılar.


Bu babanın biri kız, ikisi erkek üç çocuğu vardır. Çocukların en büyüğü olan abla, çirkindir ve çirkinliğinin farkındadır. Biraz da azgınlaşmıştır. Otobüslerde kendisine fordçluluk yapılmasından mutluluk duyar. O derece.


Ortanca çocuk İskender, kendisinin çirkin bir adam olduğunu düşünür. Bu yüzden içe kapanıktır, sinirlidir, gergindir, herkesin kendisinin arkasından dalga geçtiğini sanır.


Küçük oğlan Erdal, Hukuk okumaktadır. Neşeli, yakışıklı bir çocuktur. Aile, geleceğini ona bağlamıştır. Okulunu bitirecek, avukat olacak, zengin olacak, ailesine bakacak.


Bu ailenin yaşadığı ev, babaya verilen ikramiye ile satın alınmıştır. Çocuklar evin satılmasını isterler. Ama ele geçecek para konusunda anlaşmazlık içinde olduklarından sürekli kavga halindedirler. Babanın da zaten evi satmaya niyeti yoktur. Komşunun kızına abayı yakmıştır kart horoz, pis yaşlı.


Halbuki aynı kız, bu babanın büyük oğlu İskender'den hoşlanıyordur. İskender de bu kıza yanık ama çirkinlik kompleksi olduğundan güvensizlik içinde.


Bu kızın annesi de ayrı bir alem. Amiyane ve hayvansı tabirle yollu. Ay ne çirkin bir ifade kullandım ama kadın bunu hakedecek kadar ahlak yoksunu.


Bu kadın kimden hoşlanıyor dersiniz. Hukuk okuyan Erdal'dan.


Oooo daha da ne karakterler var. Büyük keyifle kitabı baştan sona anlatırım ama sonra okumanın anlamı kalmaz. Dizi yapımcılarına rahat bir 5 sezonluk ekmek çıkar buradan.

9 yorum:

  1. önerdigin iyi olmus yapimcilara, bak yakinda diziyi oynatiyolar :) tanitim fragmanini yayinliyolar simdi.

    YanıtlaSil
  2. Keşke devamını da yazsaydın :)

    YanıtlaSil
  3. sonunda noluyor ? malesef kitabi okiyamiyacagim (Fransa 'da yasiyorum !!)

    YanıtlaSil
  4. O zaman sonunu söylüyorum.
    Evin babası ölüyor. Bunun üzerine kardeşler ev kavgası yapmaya başlıyorlar. Erkek kardeşler evin satılmasını, her biri de paranın kendisine verilmesini istiyor. Kız kardeş satılmasın diyor. Kavga kıyamet. Polis geliyor. Sonra erkek kardeşler, daha babalarının cenazesi kalkmadan evi terkediyor.Anne ağlıyor, üzülüyor.
    Son

    YanıtlaSil
  5. peki komşu kızı nursen'in durumu ne oluyor ? iskerder ile mi birlikte oluyorlar yoksa hukuk okuyan erdal ile mi ?

    biraz aşk durumlarından da özet geçer misin :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. İskender ile birlikte oluyorlar ama gizli saklı.Kimseye soyleyemiyorlar.

    YanıtlaSil
  7. tesekkurler ! :)

    YanıtlaSil
  8. dizinin finali tam anlamiyla berbatti ve kitapla hic mi hic ilgisi yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diziyi izlemedim. Bilemiyorum. Ama dizi tutmadığı için yayından kaldırıldı diye okumuştum. O yüzden de muhtemelen apar topar bir final yapmak durumunda kaldıkları için kötü olmuştur.

      Sil