19 Kasım 2010 Cuma

İŞ SÖZLEŞMESİ İŞVEREN TARAFINDAN GEÇERLİ NEDENLE FESHİ VE SONUÇLARI


İŞ SÖZLEŞMESİ

İŞVEREN TARAFINDAN GEÇERLİ NEDENLE FESHİ ve SONUÇLARI


Yazarı: Av. Ethem Kara


Yayınevi: Bilge Yayınevi


Basım Yılı: 2. Baskı- Ankara 2008


Sayfa Sayısı: 216



İş Hukuku, her ne kadar bu alanda elime fazla iş gelmese de , büyük bir keyifle öğrenmeye çalıştığım bir alan. Bu konuda yazılmış kitapları okumak, notlar almak, Yargıtay kararlarını değerlendirmek çok zevkli benim için. Konunun her daim güncel olmasından belki de. Sonuçta pek çoğumuz ya işçi konumundayız, ya işveren.


Bunun yanısıra, diğer pekçok hukuk dalının karmaşıklığına karşın, İş Hukuku, içerdiği terim ve kavramlar itibariyle çok karmaşık da sayılmaz. Gerçi netliğe kavuşmamış pek çok konusu var, ama onlar da bir şekilde doktrin ve Yargıtay içtihatları ile aşılmaya çalışılıyor.


Avukat Ethem Kara'nın kitabı, adında da belirtildiği üzere yalnızda geçerli nedenle fesih ve sonuçlarını ele alıyor. Bunu yaparken tabi ki haklı nedenle feshe de yer yer dokunuyor ama ana konu geçerli nedenle fesih.


4857 Sayılı İş Kanunu temelinde, İLO Sözleşmesindeki paralel hükümler ve Yargıtay kararları ile konuları pekiştiriyor. Kitabın sistematiği ve üslubu anlamayı kolaylaştırıyor. Teorik bilgilerle konuyu gereksiz yere uzatmadan, pratik bilgilerle asıl bilinmesi gerekenlere değiniyor. Kanun maddeleriyle, uygulamadaki uyuşmazlıkları da anlatıyor.


Yalnız avukatların yazdığı bu tür kitaplarda, uygulamadaki usülden daha çok bahsedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yine bu tür kitaplarda, dava ve cevap dilekçelerine de yer verilse hiç fena olmayacağı kanaatindeyim. Bu bilgiler, yeni başlayan tecrübesiz avukatlar için yol gösterici nitelikte olurdu.


İş Hukukunda en temel bilgi kaynağı olarak Prof.Dr Nuri Çelik'in ''İş Hukuku Dersleri'' kitabını tek geçerim. Bu bence İş Hukuku'nun kutsal kitabıdır. Diğer kitaplar da tek tek ele alınan konuların pekişmesini sağlar. Av. Ethem Kara'nın kitabı da, Prof.Dr Nuri Çelik'in kitabından temel bilgileri ve kavramları öğrendikten sonra, geçerli nedenle fesih ve sonuçları ile ilgili başvurulacak güzel bir yardımcı kaynak olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder