3 Temmuz 2011 Pazar

ASILACAK KADIN


ASILACAK KADIN

Yazarı: Pınar Kür


Yayınevi: Everest Yayınları


Basım Yılı: 1. Basım 1979 (Bilgi Yayınları) - 10. Basım 2004 (Everest Yayınları)


Sayfa Sayısı: 134



İçimi parçaladı bu kitap yemin ediyorum. Bir de gerçek olaymış ya bu. Te Allam Yareppim.

Önce bir hakimin ağzından okuyoruz. Hakim, karısı tarafından aldatılmış, bu yüzden kadınlara bir güvensizlik duyuyor. Karşısına çıkan sanık bir kadınsa peşin hükümlü olması işten bile değil.
Karşısındaki genç kız (çocuk hatta), adam öldürmekten yargılanıyor. Genç bir delikanlıyı ayartmış ve yaşlı ve zengin kocasını öldürtmüş.

Kitabın ikinci kısmında bu genç kızın ağzından dinliyoruz olayları. Yaşlı ve zengin kocasının aynı zamanda ne kadar ağır sapık ve ruh hastası olduğunu öğreniyoruz. Kızcağıza neler yaptığını ve yaptırdığını okuyoruz. Pis, ahlaksız, namussuz, aşağılık herif.


Son bölümde de , bu kıza umutsuzca aşık olmuş delikanlıyı dinliyoruz. Kızı kurtarmak isterken nasıl da işleri daha beter hale getirdiğini okuyoruz.


Bu tekniğe ''bilinç akımı'' deniyormuş. Olayları, farklı kişilerin bakış açılarından eş zamanlı anlatmak.


Pınar Kür, gazetede okuduğu bir haber üzerine yazmış bu romanı. Ve şahane savcılarımız, yazar hakkında soruşturma başlatmış. Ahlaka mugayir bulunmuş kitap. Yalnızca cinsel tahrik amacıyla yazıldığını iddia etmiş Sayın Savcı. Pes. Bu kitapta yazılanları okuyup tahrik olanın sağlığından şüphe etmek lazım. Yazık. Ne var ki tarih, yazarlar hakkında açılan bu tür davaların ne kadar gülünç olduğunu kısa sürede ortaya çıkarıyor. Bu kitap da onlarca kez basılmasıyla , hakkındaki davanın ne kadar yersiz olduğunu ortaya çıkarmış durumda. Ve bugün okuyup da, kitabın sonunda yazarın Mahkemeye yazdığı savunma dilekçesini görünce, o savcılara bir kez daha gülüyorum. Yazık gerçekten.


Kitabın filmi de çekilmiş 1986'da ve Müjde Ar oynamış. İzlemedim. İzleyebileceğimi de sanmıyorum. Kitabı okurken bile çok üzüldüm. Filmine takatim olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder