4 Eylül 2011 Pazar

DAVOS FATİHİ


'' Son Efsane ''

DAVOS FATİHİ

RECEP TAYYİP ERDOĞAN



Yazarı: Ali Kuzu


Yayınevi:Bilge Karınca Yayınları

Basım Yılı: 2009

Sayfa Sayısı:208



Daha en başta, adıyla, yazarıyla, şekli şemaliyle rengini belli eden, neden ve nasıl bahsedeceğini kapağında bas bas bağıran bir kitap.


2009'un Ocak ayında belli başlı lierlerin katıldığı Davos zirvesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze konulu panelde İsrail devlet başkanı Şimon Perez'e sert tutumunun ve paneli terketmesinin etkileri ile başlıyor kitap.

Moderatörün Recep Tayyip Erdoğan'ın sözünü kesmesi ve Şimon Perez'den daha az konuşma süresi tanıması üzerine sinirlenen Erdoğan, ayrıca İsrail'in Gazze politikasına duyduğu hınç nedeniye verip veriştirmişti o gün:


'' Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum...'' diye başlayıp en sonunda salonu terketmişti.

Bu olay pek çok kimsenin milliyetçi duygularını kabartmıştı. Ne yalan söyleyeyim, benim de. Dünyanın gözüne soka soka haksız ve hukuksuz bir şekilde insanların canına kıyan İsrail'e uluslararası bir platformda, yüksek sesle çıkışmak benim de egomu tatmin etmişti. Bu hareketi Kasımpaşalılık, avam bir hareket olarak değerlendirenler de oldu. Ama benim gibi düşüneneler çoğunlukta olacak ki Erdoğan, bu olayın ardından İslam ülkelerinde adeta kahramanlaştırıldı.

İşte bu olaydan çok etkilenmişe benzeyen yazar,yurtiçi ve yurtdışı basında epey yankı bulan bu olayı 50 sayfa boyunca anlatmış da anlatmış.Zaman zaman tekrara düşerek.

Türk basınında ve yabancı basında haberin nasıl verildiğini özet halinde göstermiş.


Sonra da Recep Tayyip Erdoğan'ın biyografisini anlatmış. ''Bir liderin doğuşu'' adıyla.

Mide bulandıracak kadar yanlı ve yalakaca olan üslup, daha ilk sayfalarda kendini gösteriyor:

İngiltere Başbakanı Lloyd George'un 1922'de Mustafa Kemal Atatürk için söylediği '' Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki, o büyük dahi çağımızda Türk milletine nasip oldu'' sözüna atıf yaparak demiş ki;

'' Lloyd George'un kemikleri sızlayacak. Şu an bulunduğumuz yüzyılda dünya bir dahi daha yetiştirdi. Ne talihsizlik ki, o dahi de Türk milletine nasip oldu.'' (sf 13)

O dahi kimmiş? Recep Tayyip Erdoğan.

Bu aşırı sevgi o kadar büyük ki yazar, ilerleyen sayfalarda R.Tayyip Erdoğan'ı korumamızı, kollamamızı, ona sahip çıkmamızı salık veriyor. Ona karşı çıkanları da lağım faresi olarak nitelendiriyor.

O yıl Davos'ta yaşananların yarattığı etkiyi göstermesi bakımından kitaplıkta kendine yer edinebilecek bir kitap ama üslubu, kendini tekrarlayışı ve nitelikli herhangi bir bilgiye pek yer vermeyişi nedeniyle okumak zaman kaybı olur. Ancak Davos'ta Şimon Perez ve Recep Tayyip Erdoğan'ın tam konuşma metnini ihtiva etmesi hasebiyle üstünkörü gözden geçirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder