21 Nisan 2012 Cumartesi

MAKSİM GORKİ TOPLU OYUNLARI 2


DİPTE

(AYAKTAKIMI ARASINDA)

&

DOSTİGAYEV VE DİĞERLERİ



Yazarı: Maksim Gorki

Türkçesi: Koray Karasulu

Yayınevi: Mitos-Boyut Tiyatro Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım Mart 2004

Sayfa Sayısı: 160


DİPTE

(Ayaktakımı Arasında)

Maksim Gorki'nin 1902'de yazdığı bu oyun,onun en ünlü oyunuymuş.

Toplumun ezilen, dışlanan kesimi dile getiriliyor burada. Bir pansiyon dolusu fakir. Kimisi önceden zenginmiş, sonra tüm varını yoğunu kaybetmiş, kimisi ezelden beri yoksulmuş, kimisi öyle, kimisi böyle, bir dolu insan.

Okurken, sahnede nasıl canlandırılır sorusu geçti hep zihnimden. Çok karmaşık bir matematiği var oyunun. Oradan biri birşey diyor, öbür taraftan biri cevap veriyor, yandan biri giriyor, biri laf atıyor, biri gidiyor, hop o ona soru soruyor, o ona cevap veriyor falan. Zaten bir sürü insansınız, bir sırayla konuşun kardeşim.

Bir de çok konuşuyorlar zaten. Günlük konuşmalar bunlar. Bu ''toplumun en dibindeki'' insanlarının gerek kendi hayatlarına, gerek başkalarının hayatlarına, gerekse genel olarak hayatın kendisine dair günlük muhabbetleri, yaşama tutunma çabaları anlatılıyor.


DOSTİGAYEV VE DİĞERLERİ

Gorki'nin yazdığı son oyun. 1932'de yazdığı bu oyunda Dipte'nin tersine tepedekiler var. Tüccarlar, fabrikatörler... Rusya'da o dönem devir değişiyor, devrimdi, ihtilaldi ama bizim burjuvaların umrumda değil. Amaan çok da tın. Aslında adamlar ekmeğinin peşinde bir yerde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder