1 Ağustos 2012 Çarşamba

AÇLIK


 


AÇLIK

(Sult)


Yazarı: Knut Hamsun

Türkçesi: Esat Nermi Erendor

Yayınevi:Bordo Siyah Klasik Yayınlar

Basım Yılı: 2005

Sayfa Sayısı: 262


Bu kadar açlık, bu kadar sefillik, bu kadar rezilce bir yaşam…

Aç biilaç genç yazar, yazdığı makalelerle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak ha deyince makale yazamadığı gibi, yazdığı her makale gazetede yayınlanmaya değer bulunmadığı için para alamadığı günler de olur. Hem de o kadar çok olur ki. Derin bir yoksulluk ve açlık içinde yaşar bu nedenle.

İşte o açlığı okurken de hissettirmek 1890’da Açlık’ı tamamlayan Norveçli yazar Knut Hamsun’un başarısı. Adam zaten demiş “Yazar her zaman şeyleri kapsayan o titreşik sözcüğü bulmalıdır. Bir sözcük bir renge, ışığa, kokuya dönüştürülebilir.” diye. Hakikaten de dönüştürmüş. Kitap karakterinin açlığı her satırda, her sayfada hissediliyor.

Ne kadar da açsa, bir o kadar gururlu.
Eline bir şekilde geçen üç beş kuruşu, bir başka muhtaç durumdakine veriyor.
Borç istemeye gittiği arkadaşı, kendinden önce davranıp borç istediğinde, elinde kalan tek şey olan yeleğini ve berber karnesini düşünmeden ona verebiliyor.
Sürekli giymekten eskiyen pantolonunun rengi açılan yerlerini tükürükle koyulatmaya çalışıyor.
Olmayan köpeği için istediğini söyleyip lokantadan bir parça kemik alıyor. Zaten onu da aç midesi kaldırmıyor, sürekli kusuyor.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında tutulan oruçta da amaçlardan biri “açların halini anlamak’’tır ya. Ben hiçbir orucumda açların halini, bu kitabı okuduğum zamanki gibi anlamadım.

Allah düşürmesin kardeşler. İbretlik bir roman. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder