14 Nisan 2013 Pazar

ŞİFREPUNK


ŞİFREPUNK


Özgürlük ve İnternetinGeleceği Üzerine Bir Tartışma

( Cypherpunks )

( Freedom and the Future of the Internet )

Yazarı: Julian Assange

Jacob Appelbaum

Andy Müller-Maguhn

Jeremie Zimmermann 

ile birlikte

Yayınevi: Metis Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım - Şubat 2013

Sayfa Sayısı: 148


Julian Assange biliyorsunuz WikiLeaks'çi. Devletlerarası gizli yazışmaları kamuoyuna açtığı için yargılanıyor. Diğerleri de onun gibi bilgisayar-internet şeysilerinin içindeki insanlar. Bu dile ve tekniğe hakim olmadığım için, hangi üniversitede okuduğunu söylediğin teyze gibi "Yani oradan mezun olunca ne oluyorsun?" havasındayım.

Şifrepunk, toplumsal ve siyasal değişimin araçları olan şifreyazım (kriptografı) ve benzer yöntemler kullanmayı savunan kişi imiş.

İşte bu yukarıda adı geçen adamlar bunlardan. İstiyorlar ki internette özgürce takılalım, devletler, hükümetler, iktidarlar, kısaca "muktedirler", bizim internette nereye tıkladığımızı, ne yaptığımızı bilmesinler, bu bilgileri toplayıp saklamasınlar.

Sadece internette tıkladığın yer değil kontrol altında tuttukları. Bugün kredi kartı ile yaptığın her alışveriş de takip altında.

Herşey kayıtlı. Dev bir veri deposu. 

Sadece gözetlenmekle de kalmıyoruz, internette gördüğümüz bir yazı, bir haber, muktedirlerin eliyle komple silinebilir de. Silindiğine, kaldırıldığına dair herhangi bir tekzip vb olmadan üstelik. Bu bir yerden tanıdık geliyor. George Orwell'in 1984'ü. Orada mesela iktidar olmak isteyenler oy için çeşitli vaatlerde bulunuyorlar. İktidar olunca da o vaatlerin olduğu gazeteleri ve yayınları, sanki hiç var olmamış gibi ortadan kaldırıyorlar. Geçmişini, tarihini siliyorlar.

Hiçbir şey gizli kalmıyor. 

Zaten biz de mal gibi bazı şeyleri ifşa ediyoruz kendi arzumuzla. Facebook'ta yedi ceddimizi göstermiyor muyuz? "İşte annem, babam, dayımgiller, ilkokulum, liseyi burada okudum, şurada tatildeyim"

Ya da Foursquare'de anbean nerede olduğumuzu paylaşıyoruz. 

Beynimize çip takmalarına ne hacet. Gönüllü paylaşıyoruz zaten bunları.

İşte bu adamlar da diyor ki, biz sabilerin iyi niyetli yaptığı bu paylaşımlar kötüye kullanılmasın. Bu bilgiler bir yerlerde biriktirilmesin. 

"İnternet insan uygarlığı için bir tehdit arz ediyor. Bu dönüşüm sessiz sedasız gerçekleşiyor, zira olup bitenden haberdar olan kişiler küresel gözetim endüstrisinde istihdam edilmiş oldukları için, gerçekleri dile getirmek çıkarlarına ters düşüyor. Kendi gidişatına bırakılacak olursa birkaç yıl içinde dünya uygarlığı izlemeye, gözetlemeye dayalı postmodern bir kara ütopyaya dönüşecek, ve internet konusunda olağanüstü hünerli bireyler dışında kimsenin bundan kaçması mümkün olmayacak. Aslına bakılırsa işler çoktan bu raddeye varmış olabilir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder