14 Mayıs 2013 Salı

HASTALIK HASTASI




HASTALIK HASTASI

( Le Malade Imaginaire )

Yazarı: Moliere

Fransızca Aslından Çeviren: Buket Yılmaz

Yayınevi: Antik Batı Klasikleri

Sayfa Sayısı: 157


Böyle oyunları bizzat tiyatroda izlemek isterdim. Ama kısmet olmayınca ne yapayım, kitabını alıp okuyorum. Herkes durumuna göre işte.

Moliere burada doktorları eleştirmiş tatlı tatlı. Doktor olmadan iyileşbileceğine ihtimal vermeyen hastalık hastalarına bir de.

Gerçi bugünlerde doktorları eleştirmek biraz netameli bir konu. Adamlar kendi canının derdine düşmüş. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri bitmezken, bir de üstüne eleştirmek yangına körükle gitmek gibi olur mu tedirginliğindeyim.

Doktorlardan da, hastanelerden de ezelden beri hazetmeyen bir insan olarak nane limonun, çorbanın, ballı sütün gücüne inanıyor, ancak bunlar derdime derman olmayınca doktora gözüküyorum. Ama yine de insanlara “Siz de böyle yapın” tavsiyesinde bulunmaya cüret edemem. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız gidin tabi, ne alacağım sizin sorumluluğunuzu, ölüp kalırsınız sonra, başıma bela.

Oyundaki Argan karakteri, hastalık hastasının ta kendisi oluyor. Sağlıklı olduğunu hiçbir şekilde kabul etmeyen, saplıklı gözüktüğünü söyleyenlere adeta hakarete uğramışçasına karşılık veren bir tip. Doktorlara tapıyor adeta. İlaçsız hayatına devam edebileceğini düşünemiyor.

Kızını da bir doktorla evlendirmek istiyor. Damat adayı ile kızını tanıştırıyor ama damat adayı ezik, sönük, pısırık bir tip. Saf mı ne?

Kızın da gönlü zaten başkasında.

Kız, babasının bulduğu doktorla evlenmek istemiyor tabi. Babası da Nuh diyor peygamber demiyor. Bunun üzerine kızı çok seven evin hizmetçisi, babayı kandıracak bir oyun hazırlıyor.

Moliere, bu oyunla hayata veda etmiş. Oynadığı son oyun buymuş. Yani eserin mizahı, eleştirel gücünün yanı sıra böyle de bir özelliği var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder