8 Haziran 2013 Cumartesi

SAVAŞ ÇAĞI UMUT ÇAĞI



SAVAŞ ÇAĞI 

UMUT ÇAĞI

Yazarı: Oya Baydar

Yayınevi: Can Gençlik Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım-1966 (Habora Kitabevi), Can Yayınlarında 1.Basım-2010

Sayfa Sayısı: 135


İnsan bu kitabın 47 yıl önce yazıldığına inanamıyor. Dün yazıldı dense kimse şüphe etmez. Öylesine güncel. Öylesine bugüne ait.

Ancak bu güzel birşey değil. Ülkemiz açısından güzel bir şey değil. Gençleri 50 yıldır aynı şeyleri konuşan, aynı şeyleri tartışan memleket mi olur? 

O yılların gençlerinin, her yüzyılda yaşanan hayat gailelerinin yanısıra, memleketleri için endişelenmeleri, yeterince özgür ve demokratik bir yönetimleri olmadığını düşünmeleri, kendilerinde bunu değiştirecek gücü bulamamaları, ya da o gücü bulup da değiştirdiklerini sandıkları şeyin yeniden peyda olması... Off. Bugün, aynı bugün.

Tam da Taksim Gezi Parkı eylemlerinin olduğu bir dönemde elime geçti bu kitap. Zamanlaması itibariyle daha da kendine çekti böyle olunca. Çünkü burada da 21 yaşındaki bir kızın hem kendisinin, hem arkadaşlarının, hem de ülkesinin geleceğinden duyduğu kaygı var. 

Baba kız arasındaki şu diyalog mesela, hangi yıla ait olduğunu söyleyebilmeye imkan yok, öylesine zamansız: 

- Sizler de ne halt ettiğinizi bilmiyorsunuz ya diyor babam. Şuna çamur atıyorsunuz, bunu beğenmiyorsunuz, yerine koyabilecek bir şeyiniz de yok.

Babam bizlere karşı kendi kuşağını savunuyor.

- Bu memlekette ne yapıldıysa, beğenmediğiniz bizler yaptık. Siz bizim yaptığımızın yarısını yapın da görelim.

- Boşuna savunuyorsun baba. Artık kimse bu edebiyata inanmıyor.

- Sizlerin eline kalsa bu memleket harabe olur. Sen ne diyorsun. Beğenmediğiniz bizler olmasaydık şimdi halinize köpekler gülerdi. Sizleri kandırıyorlar, hep menfi propoganda. Sizin neslin imkanları bizim nesiled olsaydı.

- Bizim kuşak sizden daha mı talihli demek istiyorsun? Ne talih ama! Bir sürü yıkıntı, bir sürü hayal kırıklığı, güvensizlik. Sonra hiçbir zaman eşi görülmemiş bir bölünme. Arkadaşlarımıza, sevdiklerimize düşmanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder