21 Temmuz 2013 Pazar

ACIMAK


ACIMAK

Yazarı: Reşat Nuri Güntekin

Yayınevi: İnkılap Kitabevi

Sayfa Sayısı: 152


Zehra, başarılı bir öğretmendir. Son derece ahlaklı, namuslu, disiplinli. Bu özellikleriyle herkesin saygısını kazanmıştır.

Yalnızca bir kötü huyu vardır. O da acıma duygusunun olmaması. Kötü ahlaklı ya da ahlakı zayıf çocuklara acımamakta, okuldan göndermektedir. Ya da disiplinsiz davranışlarda bulunanları affetmemektedir. 

Bir gün Zehra'ya bir haber gelir. Babası ölüm döşeğindedir ve Zehra'yı görmek istemektedir.

Zehra ise bir babası olmadığını söyleyerek gitmeyi reddeder.

Ama sonra nedense atlar trene ve gitmeye karar verir.

Zehra bu tren yolculuğunda gemişe dalar. Tabi biz okuyucular da onunla birlikte dalarız ve bakarız Zehra neden babasını reddetmiş? Neden babasını yok sayacak kadar öfkeli.

Okudukça Zehra'ya hak veririz. Öyle baba olmaz olsun, deriz.

Zehra, babasının son nefesine yetişemez. Babası ölmüştür o geldiğinde.

Babasının emanetlerini verirler Zehra'ya. Bu emanetler arasında babasının hatıra defteri de vardır. O hatıra defterinde yazılanlarsa hiç birşeyin göründüğü gibi olmadığını tokat gibi çarpar.

Zehra bu yaşına kadar hep annesini ve anneannesini mağdur olarak görmüştür. Babası zalimdi, annesi ve anneannesi onun zulmünü görüyordu. Onlara yazıktı, onlara günahtı.

Fakat, iş aslında hiç de göründüğü gibi değilmiş meğer.

Babanın hatıra defterinin daha ilk sayfalarında anlaşılıyor madalyonun öbür yüzü. Sayfalar ilerledikçe de herşey netliğe kavuşuyor.

Sonrasında ise dev bir pişmanlık.

Reşat Nuri Güntekin, tam anlamıyla "Hiçbir şey göründüğü gibi değildir"in romanını yazmış.

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Öncelikle bu kadar net, tane tane kitap yorumları bulmak çok sevindirici. Reşat Nuri Güntekin'in Yeşil Gece'sini okuyup bize gösterilen yazarın diğer bir yüzünü görmüş gibi olmuştum. Acımak da sanırım öyle bir kitap.

    Bir de sorum var; futbol ile ilgili bildiğinizi roman var mıdır?

    Sevgiler, iyi yazılar
    Banu

    YanıtlaSil
  2. O zaman öncelikle teşekkurler.

    Futbolla ilgili kitap olarak, Harun Mutluay'ın "Futbolla Savaş Bakanlığı" var ama bu esasen adından da anlaşıldığı gibi futbolun yasaklanması üzerine.

    "Sokrates Yeşil Sahalarda" diye bir kitap var. Ancak bu da aslında felsefe kitabı. Futbol üzerinden felsefeye giriş yapıyor.

    Yani direkt futbolla alakalı bildiğim bir roman yok.

    YanıtlaSil