3 Mart 2014 Pazartesi

HIRÇIN KIZ








HIRÇIN KIZ



( The Taming of the Shrew)



Yazarı: William Shakespeare



İngilizce Aslından Çeviren: Özdemir Nutku



Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları



Basım Yılı: 1. Basım – Haziran 2012



Sayfa Sayısı: 125




İnatçı, dik kafalı bir kızın evlilikle uysallaşmasını konu alıyor kitap. Burada evliliğin hikmeti, kocanın da benzer bir inatçılık ve dik kafalılık sergilemesinde. “Çivi çiviyi söker” hesabı.



Baptista’nın iki kızı var. Bianca ve Katherina



Bianca’nın bir sürü talibi var. Talipleri, Bianca’ya daha yakın olabilmek, onu etkileyebilmek için kılık bile değiştiriyorlar.



Petruchio ise kimsenin bakmadığı Katherina’ya talip oluyor. Çünkü onun için önemli olan kadının huyu suyu, güzelliği değil, parası. Katherina da zengin bir kız olunca kuruyor planı kafasında.



Katherina’nın hırçınlığını öğrenen Petruchio, onu yola getirebilmek için ondan daha deli olmak gerektiği sonucuna varıyor. Karşısında kendisinden daha dik kafalı birini bulan Katherina, babasının da kendisini umursamaması karşısında bir oldu bitti ile evleniyor.



Sonunda da nasıl uysallaştığını görüyoruz.



O dönemin erkekleri için etkileyici bir hikaye olmalı. Hoş, bu dönemde de öyle. Kendi fikirleri olan, doğru bulmadığına karşı çıkabilen, dik durabilen, güçlü kadın figürü ne zaman beğenildi de 1500’lerde beğenilsin. Hastalıklı muamelesi yapılan bu kadınlar bir an önce tedavi amaçlı olarak uysallaştırılmalı değil mi?






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder