27 Haziran 2015 Cumartesi

BEN BURADAYIM



BEN BURADAYIM

Oğuz Atay'ın Biyografik ve Kurmaca Dünyası

Yıldız Ecevit

2005

İletişim Yayınları - 6. Baskı - 2014

572 sayfa


Enfes, harikulade bir Oğuz Atay incelemesi.

Önce Oğuz Atay'ın bütün kitaplarını okuyorsunuz, sonra cila olarak bunu okuyorsunuz.

Oğuz Atay,  "Demiryolu Hikayecileri" öyküsünde  "Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?" diye sordurur ana kararktere. Yıldız Ecevit de bu soruya yanıt olarak "Ben Buradayım" der ve onu anlatmaya başlar. 

Yazar, sıradan bir biyografi yazmamış. Oğuz Atay'ın kitaplarını en ince ayrıntısına kadar inceleyip o kitaplardaki Oğuz Atay'ı anlatmış. Selim Işık'taki (Tutunamayanlar) Hikmet Benol'daki (Tehlikeli Oyunlar) Coşkun Ermiş'teki (Oyunlarla Yaşayanlar) Oğuz Atay'ı bulmuş.

Bunun bir sebebi biyografi yazmak için gerekli ve yeterli belge bulma zorluğu olmuş. 

"Demokrasi geleneğinin hiçbir zaman tümüyle yerleşmediği bu toplumdaki belge eksikliğinin en önemli nedenlerinden birinin - Oğuz Atay'ın deyişiyle- kapalı sistem yaratıkları'nın ardında iz bırakma korkusu olduğunu söyleyebiliriz." sf.11

Yazar, Oğuz Atay biyografisi yazmak istiyor. Belge yok doğru dürüst. Oğuz Atay'ın yakınlarıyla konuşmaya çalışıyor, üstünkörü cevaplar alıyor, kimisinden o kadar bile cevap alamıyor. Oğuz Atay'ın 1970'lerde radyo ve televizyonda yaptığı konuşmalara ulaşmaya çalışıyor, 'gereksiz görülenler arşivden ayıklandı' yanıtıyla karşılaşıyor. O da eyterehh deyip Oğuz Atay'ın kitaplarına, onun kurmaca dünyasına dalıyor.

"Beni Oğuz Atay'ın dünyasının en saklı köşelerine değin götürebilecek olan o tek yola, ne onunla yaşamı paylaşmış insanların kılavuzluğunda ulaşabilirdim ne de kendisinin günlüğünde yazdıkları aracılığıyla: O yol Atay'ın kırmaca dünyasının sayfaları arasından geçiyordu: Kurmaca dünya, benim önümdeki bu biyografik çalışmanın en güvenilir tanığıydı.  Atay yalnızca iç dünyasının gizlerini değil, reel yaşamını biçimlendiren somut etmenleri/kişileri/olayları tüm ayrıntısıyla kurmaca yapıtlarının satırları arasına dokumuştu. Onun metinleri, otobiyografinin kurmacaya dönüşmesinin en yetkin örnekleri arasındaydı." sf. 15

Oğuz Atay, kitaplarında aslında kendisini ve çevresini anlatıyormuş. Yıldız Ecevit de Oğuz Atay'ın çevresinden duyduğu anı parçacıklarıyla kitaplarında anlattıklarını bağdaştırmış, müthiş bir eser ortaya çıkarmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder