17 Aralık 2015 Perşembe

İKİ YEŞİL SUSAMURU



İKİ YEŞİL SUSAMURU

Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri

Buket Uzuner

1991

Everest Yayınları

Cep Boy- 15. Basım - Temmuz 2015

384 sayfa


Yazara bir gün elinde dosyalarla bir kadın geliyor. Yazsam roman olur cinsinden bir hayat hikayesi olduğu iddiasıyla.

Yazar da yazıyor.

Nilsu.

Annesi ve babası boşanıyor.

Anne karakteri epey boş. Yok gibi.

Baba ve babanın sevgilisi Selen dolduruyor kitabı.

Selen, Nilsu için adeta kahraman, idol.

Bir yandan babasını elinden aldığını düşünüyor ama öbür yandan kadının güçlü kişiliği nedeniyle ona hayran. Zamanla çok iyi dost oluyorlar. Zaten zamanla babası ile Selen de ayrılıyor. Babası, Selen gibi değişik, modern bir kadından sonra düz bir kadınla evleniyor.

Nilsu da bu arada büyüyor. Sevgilileri oluyor. Hiçbiriyle uzun süre birlikte olamıyor. Terk ediyor hep onları.

İlk ciddi ilişkisi öğretmeni Mike ile oluyor.

Mike sonra başka bir ülkeye gittiği için mecburen ayrılıyorlar ama mektuplaşarak iletişimlerini sürdürüyorlar. Mike intihar edene kadar.

Aradakileri saymazsak sonraki ciddi ilişkisi de Teoman ile oluyor. Teoman daha önce iki defa evlenmiş, iki evliliğinden de çocuğu var. Yeşiller Partisi kurucusu, hayat dolu bir adam.

Ama Nilsu onunla uzun süre kalamayacak.

Onu da terkedecek.

Romanın sonu aslında gayet de böyle terkettiği konusunda şüphe bırakmadan bitebilecekken nedense yazar alengirli oyunlara girmiş.

Bu belgelerde ismi geçenlere ulaşmaya çalışmış. Teoman'ın annesinin mektuplaştığı yazar kadına mesela. Ancak bu kadın, belgede ismi geçen kişi ve olayların bambaşka olduğunu anlatıyor. Çık şimdi işin içinden çıkabilirsen.

Sonunu saymazsak bana iyi geldi bu kitap.

Lanet yollarda sıkılmadan, çok da kafa yormadan okudum bitti. Nasıl bittiğini anlamadım bile. O kadar yormayan bir kitap. 

Anlattığı aşk meşk meseleleri, terketmek, ayrılmak, kaybetme korkusu... vs hakkında bir şeyler yazasım vardı ama mecalim yok şimdi. Bu konulardaki acım şu an taze, üzerinden biraz daha zaman geçerse belki daha sağlıklı konuşurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder