16 Ocak 2016 Cumartesi

KAYIP ARANIYOR




KAYIP ARANIYOR

Sait Faik Abasıyanık

1953

Yapı Kredi Yayınları - 27. Baskı - Mart 2011

85 sayfa


Bu kitap neden çok satanlar arasında değil, neden?

Kürk Mantolu Madonna'nın yıllar sonra sahip olduğu popülariteyi bu kitap da hakediyor. Buradan D&R'a sesleniyorum. Sonuçta piyasayı domine eden o. Şu kitabı da koyuverin çok satanlar rafına da çok satsın. Çok sevilecek bu da, eminim.

*

Nevin, babası konsolos olan, özgür yetiştirilmiş, kendine güvenen, akıllı, güzel, gazeteci bir kız.
Gazeteci bir adamla evleniyor, Adı Özdemir.

Özdemir, Nevin'i aldatıyor. Nevin, evde Özdemir'i başka bir kadınla (Amerikalı bir gazeteci kadın) yatakta görüyor. Sessizce evi terkedip bir otele yerleşiyor.

Günler sonra Özdemir onu çağırıyor. Arkadaşlarının da olduğu bir ortamdalar. Ayrılık konuşması olacak. Ama Özdemir, arkadaşlarına karısını aldattığını söyleyememiş. Nevin'in Özdemir'i aldattığı fikri hakim olmuş ortama.

Nevin'in bindiği otobüsün biletçisiyle bir ilişkisi olduğu dedikodusu yayılmış aralarında. Biletçi evet Nevin'e yazıyordu, Nevin de ileri gitmeden karşılık veriyordu. İleri de giderdi belki ama gitmedi sonuçta.

Nevin, biletçiyle arasında geçenleri anlatıyor herkese. Yani kendisinin kocasını aldatmadığını. 

Özdemir gerçek sebebi anlatmadığına göre ben de anlatmayayım, geçimsizlik diye bilin siz, diyor. 

Böyle de asil. 

Emekli olup köye yerleşmiş babasıyla annesinin yanına dönüyor.

Nevin'in rahat hareketleri, erkeklerle konuşmaları önce garipseniyor ama sonra alışıyorlar. İrfan var, o kötü, o haset, dedikodular çıkarıyor.

Nevin, balıkçı Ali Ağa'nın oğlu Cemil'i seviyor. Cemil de onu. Ama sosyal, ekonomik, yetiştirilme tarzı... vb çeşitli sebeplerden mutlu olamayacaklarını biliyorlar, birbirlerini severek yollarını ayırıyorlar.

Boşanma işlemleri için Ankara'ya gidiyor Nevin. Özdemir, Nevin'in boşanmak isteğini ilk duyduğunda çok öfkelenmiş, hatta Nevin'i tartaklamıştı. Burada Sait Faik, erkeklerin terk edildiklerinde çok başka bir hal aldıklarını yazmış ki sen bir erkek olarak bunu nasıl biliyorsun, helal olsun.

Nevin, yalnız kaldığı bir an babasına mektup yazıyor. Saadet üzerine düşünüyor. Hepimiz onu düşünmüyor muyuz? MUTLULUK. Nedir, nerededir?..

Nevin, mektubunda mutluluğu Özdemir ile bulmadığını, Cemil ile de bulamayacağını bildiğini ve tek başına başka bir yerde, başka bir sıfatla (onun kızı, bunun kocası sıfatıyla değil) yaşamak istediğini yazıyor. Ve kimsenin bilmediği bir şehre doğru yola çıkıyor.

Babası da yıllarca kızı için kayıp ilanı vererek ondan bir haber bekliyor.


arka kapak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder