24 Nisan 2016 Pazar

ÇİZGİNİN DIŞINDAKİLER




ÇİZGİNİN DIŞINDAKİLER

(OUTLIERS)

Malcolm Gladwell

Çeviri: Aytül Özer

MediaCat Yayınları

244 sayfa


Başarının, salt yetenek ve inanç işi olmadığını, bunun yaş, aile, toplum ve kültür gibi başka yan öğelere de çok bağlı olduğunu anlatıyor kitap.

Örneğin Bill Gates.

Başarılı insan deyince akla gelen önemli isimlerden biri.

Bill Gates 1955 doğumlu. 70'lerde bilgisayarlar daha ulaşılabilir hale geldiğinde 20'li yaşlarda. Daha geç doğsaydı, bu teknoloji ile tanışmak için çocuk sayılırdı. Daha erken doğsaydı belki iş güç sahibi olacağı için bilgisayarlara ayıracak vakti olmayacaktı. Buradan doğum tarihinin dahi başarıda önemli olduğunu anlatıyor. Çağın yeniliklerine genç yaşta denk gelmenin önemini vurguluyor.

Aile de önemli. Zengin çocuklarının fakir çocuklara göre daha başarılı olması gibi. Çünkü zengin ailelerin çocukları, okul dışında da çeşitli sanat, spor ve kültürel aktivitelerle dünyalarını geliştirebilme olanağına sahip oluyorlar. Fakir çocuklar içinse bu mümkün olmuyor.

İçinde bulunulan kültür bile önemli. 

Örneğin Asyalı bir havayolu şirketinin uçak kazası araştırıldığında ortaya çıkıyor ki, kaptan pilot ve yardımcı pilot arasındaki güç farkı nedeniyle yardımcı pilot, kaptan pilota yanlış yaptığını söyleyememiş. Yardımcı pilot, o kadar pısırık ki -ve bu kişisel bir durum değil, o toplumun kültüründe mevki olarak üstte olan karşısında herkesin takındığı tavır bu- kuleye bile uçağın düşmek üzere olduğunu söyleyememiş.

Dil de önemli. 

Örneğin, Asyalıların matematikte daha başarılı olmasının önemli bir nedeni dilleriymiş. Çince'de rakamlar genellikle iki harfli ve tek heceli okunurmuş. Bu da rakamları akılda tutmayı kolaylaştırırmış. 5 yaşındaki Amerikalı bir çocuk 10'lara kadar ezbere sayabilirken, Çinli bir çocuk 40'lara kadar sayabiliyormuş. Bununla birlikte Çince'de matematik, normal konuşma dilinden çok farklı değilmiş. Mesela bizim 2/5 (2 bölü 5) diye okuduğumuz kesirli ifadelerin Çince'deki tercümesi "5 parçadan 2 parça çıkar."mış. Hal böyle olunca matematik gizemli bir dil olmaktan çıktığı için anlaması ve öğrenmesi kolaymış onlar için.

Bunun gibi başarıyı etkileyen pek çok yan unsur olduğunu ortaya koyuyor kitap.


Yani inanırsan başarırsın, hı hı, sen gene buna inanmaya devam et, ama hayatta böyle şeyler de var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder