23 Ekim 2016 Pazar

AMERİKA


AMERİKA

(Der Verschollene)

Franz Kafka

1927

Can Yayınları

8.Basım - Mart 2016

Almanca aslından çeviren: Ayça Sabuncuoğlu

298 sayfa


"Bir hizmetçi kız, onu baştan çıkardığı ve ondan çocuk sahibi olduğu için fakir anne babası tarafından Amerika'ya gönderilen on altı yaşındaki Karl Rossmann, artık yavaşlamakta olan gemide New York Limanı'na girerken çoktandır gözlediği Özgürlük Heykeli'ni birdenbire sanki güçlenen güneş ışığında gördü."

*

Karl, gemide ateşçi ile tanışıyor.

Haksızlığa uğradığını düşündüğü ateşçinin hakkını kaptanın karşısından savunurken dayısı ile karşılaşıyor. Senatörmüş dayısı, iyi bir geliri varmış.

Dayı bey, Karl'ı yanına alıyor. 

Ama Karl bir gün sözünü dinlemedi diye onu reddediyor.

Söz dinlememe olayı da dayının bir arkadaşı, Karl'ı evine davet ediyor. Dayı ile Karl arasında gidersin, gidemezsin tartışması çıkıyor, Karl gidiyor. Dayı da itaatsizlik ettiği için Karl'a kapısını kapatıyor.

Karl tek başına ayakta kalmaya çalışıyor.

Bu sırada Delamarche ve Robinson adında iki tane kımıl zararlısı arkadaş ediniyor. Bu arkadaşlardan kurtulup bir otelde çalışmaya başlıyor. Ama yine bu arkadaşlara bulaşıyor ve oteldeki işinden kovuluyor. 

Oteldeki işi asansörcülüktü ve ölümüne çalıştırılıyordu ama hiç yoktan iyidir gözüyle bakıyordu.

Şimdi bir kadına dayanarak yolunu bulmuş eski arkadaşlarının yanında kölelik ediyor.

"Herkes gücünden yararlanıp daha aşağıdakilere hakaret ediyordu. İnsan bir kere alışınca, saatin düzenli vuruşlarından farklı gelmiyordu kulağa." sf.298

*

Kitabın adı aslında "KAYIP"mış, Kafka 1912'de yazmaya başlamış. Kitap o öldükten sonra arkadaşı Max Brod tarafından 1927'de Amerika adıyla yayımlanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder