3 Ocak 2017 Salı

İKİLİ İLİŞKİLERDE DUYGUSAL MANİPÜLASYON

İKİLİ İLİŞKİLERDE 

DUYGUSAL MANİPÜLASYON

Narsist Bir Partnerle Yüzleşmek

(La Manipulation Affective Dans le Couple

Faire face a un pervers narcissique)

Pascale Chapaux-Morelli

Pascal Couderc

2010

Çeviren: Işık Ergüden

İletişim Yayınları

8. Baskı - 2016

182 sayfa



Narsist bir sevgili nedir, nasıl olur... diye uzun uzun anlatmış. 

Bu uzun uzun tanımlamaların, örneklendirmelerin ardından çözüm olarak uzak dur, akıllı ol, kanma, gereksiz tartışmalardan kaçın, mali bağımsızlığını kazan... gibi tavsiyeler vermiş.

Açıkçası biraz faydasız ve basit buldum.

Sizi aşağılayan bir insanın, sizi aşağıladığını fark etmemek, buna tahammül etmek de biraz şey.

*

İnsanları hayatımıza biz sokuyoruz. Arkadaşlarımızı, sevgililerimizi... Dolayısıyla etrafımızda böyle insanlar olması, aslında iğneyi kendimize batırmamız gerektiğini gösteriyor. 

Başkasını tanımak ve tanımlamak için çaba göstermek yerine insanın kendisini tanıması ve anlaması için çaba göstermesi gerek diye düşünüyorum. İnsan asıl kendisini çözünce başkasını anlaması kolaylaşıyor.

Kitap, sonlara doğru az bir miktar nihayet bundan bahsediyor. Narsist bir sevgilinizin/eşinizin olması esasen sizdeki geçmişe, bebekliğe dayanan problemi yansıtıyor olabilir, diyor.

Her şeyin kökeni zaten bu bebeklik, çocukluk dönemi.

O dönem anneyle kurulan bağ, insan hayatında ne kadar önemli. Bütün karakterini etkiliyor. Bence bu dehşet bir şey ve tüm bu dehşete rağmen patır patır çocuk doğurulması... aptalca diyeceğim ama alınıp güceneceksiniz, çok cüretkar diyeyim hadi. 

Kendinizi çözmüşsünüz, normal bir ruh sağlığınız var mı da çocuk doğuruyorsunuz? Sadece soruyorum. 

Narsist partner de gökten inmiyor hayatınıza. Onun baştaki güzel sözlerine aldanıyor, sonra iç yüzünü görünce de bir şekilde kurduğunuz bağdan kopamıyorsunuz. Başta neden aldanıyorsunuz? Sonra neden ayrılamıyorsunuz? Üzerine düşünülmesi gereken konu bu. Yoksa sevgilim narsist mi, narsist sevgili kimdir... değil konu.

Kitap genellikle karşı tarafı, narsist partner şudur, şöyledir... diye anlattığı için kendi adıma faydasız buldum. 

Faydalı olan benim hayatımda niye böyle bir insan var'ın cevabını düşünmek ve kitap buna pek yer vermiyor.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Günümüz ilişkilerinde yaşanılan sorunlar beraberinde pek çok olumsuz sonucu doğuruyor. Özellikle narsist bireyler; ilişkide kontrolü ele geçirmek, karşı tarafın duygu ve düşüncelerini yönlendirmek, vazgeçilmez olmak ve karşı tarafı kolaylıkla manipüle edebilmek için partnerlerine ‘’Love Bombing’’ uyguluyorlar. İlişkinin ilk zamanlarında partnerine sürekli iltifat eden, hediyeler alan, aşırı sevgi ve ilgi gösteren, aşırı kıskanç ve aşırı korumacı bir tutum sergileyen bireyler sonrasında hayal kırıklığı yaratabiliyorlar. Çünkü bu kişiler istediklerini elde ettiklerinde bir anda karşı tarafı gözden çıkarabiliyor ve karşı tarafta suçluluk duygusu oluşturabiliyorlar. ‘’Love Bombing’’ üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/love-bombing-nedir/

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil