11 Nisan 2018 Çarşamba

SANA GÜL BAHÇESİ VADETMEDİM



SANA GÜL BAHÇESİ VADETMEDİM

(I Never Promised You a Rose Garden)

Joanne Greenberg

1964

İngilizceden Çeviren: Nesrin Kasap

Metis Edebiyat

278 sayfa


Yazık ay!

16 yaşında bir kız çocuğun akıl hastanesindeki iyileşme çabasını anlatıyor kitap.

Deborah, yaşıtlarından farklı. Bu farklılığı nedeniyle annesi ile babası onu akıl hastanesine götürüyorlar. Bir yandan da içleri içlerini yiyor acaba iyi bir şey mi yapıyoruz diye. Kolay bir karar değil çünkü. Kızlarını da seviyorlar gayet. Ama yapacak başka bir şey bulamıyorlar.

Deborah üç yıl kalıyor hastanede. Şizofren. Başka bir dünya ile (Yr bu dünyanın adı) iletişim kuruyor. Kafasında o dünyadaki insanlarla konuşuyor, onlardan tehditler ya da emirler alıyor. Bazen o dünyada konuştuğu dil ile bu dünyadaki dil karışıyor. Yr’de konuşulan dildeki kelimelerin İngilizce karşılığını bulmakta zorlanıyor, yoruluyor, kendisini ifade edemiyor.

Neyse ki hastanede iyi bir tedavi var. Doktor çok ilgileniyor onunla.

Ailesi de elinden geldiğince yanında olmaya çalışıyor.

Annesi güçlü bir kadın. İçten içe çok üzülüyor tabii ama dışarıya güçlü gözükmeye çalışıyor. Bazen doktorlardan aldığı pek iç açıcı olmayan raporları, kocasına üzülmesin diye daha farklı anlatabiliyor. Kocası çünkü hep şüphe içinde kızlarını akıl hastanesine götürmekle iyi edip etmedikleri konusunda.

Zorlu bir geçmişi var ailenin. Yahudi oldukları için dışlanmışlar, fakirlikten yükselen bir büyükbaba ile feraha çıkmışlar. 

Bu arada kitapta diğer hastalardan da bahsediliyor.

Sonunda;

Deborah dışarıdan lise bitirme sınavlarına giriyor. Sınavlara hastane dışında bir pansiyona yerleşerek hazırlanıyor. Sadece rutin tedavi ve kontrol için hastaneye gidiyor.

Sınavı kazanıyor.

Burada hikaye bitse çok güzel olurdu ama Deborah dışarıda kendisini iyi hissetmiyor. İnsanlarla anlaşmak kolay olmuyor. Bir gün yine hastaneye dönüyor. Hastanede diğer hastaların arasında elinde ders kitapları, okumaya ve dersleri anlamaya çalışırken kitap bitiyor.

Hastanede bir hasta daha vardı. İyileşti denerek dışarı çıkmış ama sonra tekrar dönmüştü. Bu oradaki hastalar için iyi bir örnek olmuyor. İyileşmenin hiçbir zaman mümkün olmayacağı inancına sebep oluyor.

Deborah da bir miktar böyle oldu.

Ümitsiz değil ama Deborah. Doktor ona "Sana gül bahçesi vadetmedim" diyor iyileşmenin kolay olmayacağını anlatmak için.  

Üzücü bir hikaye.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder